Nalazite se u > Novosti

22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA

22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
       Povodom Svjetskog dana voda koji se od 1992. godine obilježava diljem svijeta kada je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu predloženo njegovo obilježavanje ove godine i u Vinodolu taj dan obilježavamo tijekom mjeseca ožujka.
   
      Naime potaknuti važnošću vode, tog izvora života kojim Vinodolska dolina obiluje Turistička zajednica i Vinodolska općina organizirale su i inicirale u suradnji s mjesnim odborima, udrugama i KUD-ovima akcije čišćenja zapuštenih vrela i perila po mjestima.
       
       Sama ideja o zaštiti vinodolskih vrela i perila nastala je prije 10-tak godina te je osmišljen projekt Vrela i perila Vinodola. Na području Općine Vinodolske nalazi se velik broj očuvanih vrela i perila (preko 50) koji imaju arhitektonski oblikovane detalje, te su značajnim dijelom graditeljske baštine vinodolskog puka. Ovim projektom prije 10-tak godina obnovljeno je 16 najatraktivnijih lokacija na cijelom području Vinodolske općine. Time su se ona valorizirala u turističke svrhe, te je Općina Vinodolska dobila je svoj prepoznatljivi turistički proizvod upotpunivši svoju turističku ponudu koja se sve više okreće aktivnom i kulturnom turizmu. Tijekom proteklih 10-tak godina ista su se održavala sukladno s mogućnostima i potrebama vezanim uz promociju kako samih vrela i perila tako i cijele doline. Iako je 2020. godina  za svih nas bila vrlo izazovna i nepredvidiva, bila je i godina „osvještavanja i buđenja" u smislu zaštite izvora vode i perila ali i drugih prirodnih atrakcija Vinodola.
 
       Vinodolska dolina kao prekrasan spoj prirode i ljudskog truda, od Kamenih stupi uklesanih u stijene, staza, puti, gromača, studenaca i perila pa do svega onoga što čovjek može stvoriti svojim trudom i umijećem da si olakša život, a da ne naruši sklad prirode koji ga okružuje vječita je inspiracija mnogobrojnih zaljubljenika u Vinodol pa tako i gdina. Vladimira Martinčića iz Triblja. Naš Vinodolac koji je svoju ljubav prema Vinodolu iskazao kroz poticanje i buđenje svijesti žitelja Vinodola o zaštiti kulturno – povijesnih i sakralnih objekata posebnu pozornost usmjerio je na Vinodolska vrela i perila obilazeći ih, otkrivajući one zaboravljene, urušene, obrasle dračom i korovom. Fotografirajući, snimajući te objavljujući ljepote ali i zaboravljene i zapuštene kutke Vinodola u mnogima od nas probudio je svijest da smo upravo mi neovisno o životnoj dobi pozvani i obvezatni brinuti se o onome što baštinimo.
Vodeći se tim željama i idejama u prethodnoj ali i ovoj godini pokrenuli smo niz aktivnosti na održavanju, čišćenju i sanaciji Vinodolskih vrela i perila. Trudeći se tako provoditi projekat Vrela i perila Vinodola te stvoriti dojam o jednom drukčijem Vinodolu kojeg je u prošlosti obilježavao mukotrpan i težak života na zemlji i od zemlje, ali i ljubavi i briga o vodi i izvorima pitke vode kao svojevrsnom simbolu vinodolskog kraja.
 
          Kao što je vidljivo iz naših aktivnosti i u 2021. godini nastavljamo kontinuirano s ovim projektom s ciljem poticanja na brižljivu revitalizaciju i kontinuitet održavanja vrela i perila, a također i upoznati lokalno stanovništvo s bogatstvom izvora vode na području cijelog Vinodola, ukazati na bogatu graditeljsku baštinu naših predaka, te mogućnost pozicioniranja vrela i perila kao dijelove kulturnog turizma naglašavajući njihovo značenje nekada u prošlosti, ali i potrebom njihova očuvanja za buduće naraštaje.
 
           Naše aktivnosti idu korak dalje i one se odnose ne samo na održavanje, sanaciju i čišćenje postojećih vrela i perila već izrade publikacije koju je pokrenula Vinodolska općina s idejom da se zaštite, sačuvaju od zaborava ali i da se potaknu buduće generacije na njihovo kontinuirano održavanje i zaštitu kao blago graditeljske baštine koju smo naslijedili od naših predaka.  Upravo je u ovom segmentu gdin. Martinčić dao svoj nesebičan doprinos dajući svoju bogatu audio – video zbirku Vinodolskih vrela i perila na korištenje Vinodolskoj općini i Turističkoj zajednici za izradu spomenute publikacije.

         Naravno veliki broj vrela i perila još uvijek je zapušten, devastiran, teško dostupna što iziskuje dodatan angažman kako financijski tako i u građevinskom smislu odnosno svih čimbenika u turizmu. Važno je također spomenuti i angažman žitelja Vinodola koji svojim trudom daju obol na održavanju i čišćenju istih organizirajući akcije čišćenja.

            Pa su tako Bribirci u nedjelju 6. ožujka započeli sa akcijama čišćenja vrela i perila. Prvo takvo perilo je Vrbica u zaselku Gradac u zapuštenom stanju, na kojem je bilo potrebno izvršiti ne samo aktivnosti čišćenja raslinja već i građevinske radove. Pored članova Mjesnog odbora u akciji čišćenja sudjelovali su mještani zaselka Gradac, članovi KUD-a Bribir te pojedinci iz ostalih bribirskih zaselaka zaljubljenika u svoj Bribir koji su upravo svojim angažmanom dali primjer kako se voli svoj kraj. Angažmanom seljana i umirovljenika Bribira uređeno je i očišćen vrelo i perilo u zaselku Podskoči te Pancićev studenac u Ugrinama. Tijekom ožujka akcije čišćenja vrela i perila nastavile su se  i u drugim mjestima Vinodolske općine. Pa su tako u subotu 20. ožujka u Driveniku akciju čišćenja perila Šimići organizirali Mjesni odbor Drivenik te članovi Udruge za narodne običaje Drivenik. Isti dan u Triblju akciji su se odazvale mlade snage Udruge za očuvanje narodnih običaja "Vinodol” – Tribalj čišćenjem vrela I perila Leskovnik u zaselku Ropci. Mještani Triblja uz podršku gdina Vladimira Martinčića tijekom ožujka očistili su vrelo I perilo Mlaka u Triblju, perilo u centru Triblja, i u Podsoplju i kaptažni izvor pitke vode iz 1902. koji je služio je za napajanje crikveničkog vodovoda. Tijekom travnja akcije čišćenja i održavanja vrela i perila nastaviti će se i u Grižanama u organizaciji članova Mjesnog odbora Grižane te ostalim mjestima Vinodolske općine.
 
           Spomenutim akcijama povećava se broj obnovljenih vrela i perila, nadograđuje se postojeći projekta Vinodolskih vrela i perila te se pritom aktivno sudjeluje u očuvanju i uređenju turističke infrastrukture. Time se stvaraju preduvjeti da se Vinodolu s atraktivnim položajem i ekološki očuvanim prostorom poveća ambijentalnu vrijednost kao turističke destinacije. Ističući u svim prilikama upravo prostornu raznolikost i prirodne atrakcije Vinodolske općine kao dragocjeni resursu koji utječe na turističku ponudu o čemu najbolje svjedoči naš slogan ''korak od mora, dva od sniga''.
 
           Zahvaljujući ovim aktivnostima kao što je promociji destinacije, briga o prirodnim atrakcijama, kulturno-povijesnim građevinama,
uređenja centara mjesta i javnih površina, osmišljavanje novih sadrža, stalna ulaganja u ruralni turizam povećava se kvaliteta ponude te se Vinodol ne mora bojati za svoju prepoznatljivost.
 

   

22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA
22. OŽUJAK - SVJETSKI DAN VODA

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se