EVISITOR - OBAVIJEST

Predmet: eVisitor - informacijski sustav za prijavu i odjavu turista, obaveza od 1.1.2016.


Poštovani iznajmljivači,


Turistička zajednica Vinodolske općine poziva sve iznajmljivače i ostale turističke subjekte da preuzmu svoje pristupne podatke za informacijski sustav eVisitor.


U Narodnim novinama 126/15 objavljen je Pravilnik o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici kojim je sustav eVisitor propisan kao jedinstveni online informacijski sustav prijave i odjave turista, naplate boravišne pristojbe i statističkog upravljanja podacima o obveznicima i turistima. Obveza korištenja sustava od strane obveznika prijave i odjave i turističkih zajednica započinje 01. siječnja 2016. godine.


Link na Narodne novine: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_11_126_2395.htmlZa pružatelje usluga smještaja sam poslovni proces bitno se ne mijenja osim u dijelu dostave podataka koji će odsad biti moguć jedino elektronskim putem te će iz tog razloga biti potrebno:

 

- za sve obveznike koji imaju vlastite programe za prijavu/odjavu gostiju iste prilagoditi sustavu eVisitor, više informacija na linku: https://www.evisitor.hr/eVisitorWiki/(X(1)S(f403b0qzidl35k1sxpkt44fd))/Javno.Web-API.ashx
- Za sve one koji ne posjeduju vlastite informacijske recepcijske sustave, eVisitor je zamišljen kao web aplikacija bez potrebe za dodatnim instaliranjem na računalo i besplatan je za sve korisnike. Preduvjet je da se do 01.01.2016. ili do prvog dolaska gostiju obrate nadležnoj turističkoj zajednici koja će izdati korisničke podatke i to korisničko ime, lozinku i TAN tablicu za korištenje sustava te uputiti na pomoćne materijale u savladavanju vrlo jednostavne i intuitivne aplikacije.

- Za sve one koji ne posjeduju osnovnu informacijsku opremu ( stolno ili prijenosno računalo, pametni telefon ili tablet uređaj ) novi Pravilnik predviđa instalaciju terminala u TZ na kojem će se prijava i odjava uz asistenciju djelatnika TZ moći izvršiti i na takav način.Potrebno je naglasiti da obveznik samo prvi puta osobno dođe u nadležnu TZ te da prilikom preuzimanja podataka obvezno predoči identifikacijski dokument i rješenje o pružanju usluga ili u slučaju vlasnika kuće ili stana za odmor i stanovnika općine/grada odgovarajući dokaz o vlasništvu nekretnine. Nužno je da podatke preuzme ovlaštena osoba obveznika (vlasnik, direktor), a u slučaju da podatke preuzima opunomoćena osoba, mora imati pismenu punomoć od ovlaštene osobe. Sve aktivnosti u sustavu se bilježe i vezane su uz korisničko ime te je iz tog razloga bitno ozbiljno pristupiti prvoj registraciji i preuzimanju korisničkih podataka.Za sve obveznike koji posjeduju više objekata na području jedne ili više TZ potrebno je da glavni korisnički račun preuzme vlasnik ili odgovorna osoba te nastavi dalje s distribucijom korisničkih računa ostalim objektima. Potrebno je organizirati dodjelu prava s više razine na nižu te se na takav način osigurava upravljanje da viša razina ima pregled podataka o svim objektima dok niža razina ima samo prava na objekte koji su mu pridodani. Sam postupak izdavanja korisničkih računa nižoj razini vrlo je kratak i ne zahtjeva posebne procedure niti dokumente.
Napominjemo da od 1.1.2016. godine više neće vrijediti dosadašnji oblici prijave, nego će se prijava i odjava gostiju moći izvršiti isključivo prijenosom podataka u aplikaciju eVisitor.Molimo sve iznajmljivače i ostale turističke subjekte da osobno preuzmu podatke za registraciju u sustav eVisitor, i to u Turističkoj zajednici Vinodolske općine, Bribir 1; Bribir radnim danom (ponedjeljak-petak) od 08:00 do 14:00 sati.


Trenutni materijali za korištenje sustava objavljeni su putem Interneta, te će se kontinuirano nadopunjavati sadržajima, i to:


WEB: http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/eVisitor

Na navedenom linku mogu se preuzeti osnovne informacije o sustavu te informativni letci za korisnike: TZ i obveznike.

YOUTUBE KANAL: https://www.youtube.com/channel/UCRQ5Bx2JdGhcEtLCE5eze7g

Na navedenom linku mogu se pregledavati edukativni video materijali kako bi unos podataka bio olakšan.

WIKISTRANICE: Nakon prijave na sustav eVisitor www.evisitor.hr , u gornjem desnom kutu ekrana nalazi se ikona, označena sa upitnikom, putem kojega se pristupa wiki sadržaju. Navedenom sadržaju nije moguće pristupiti bez prethodne prijave na sustav eVisitor. Na navedenoj stranici nalaze se važne informacije o sustavu kao i dokumentacija za spajanje sa ostalim sustavima. Isto tako mogu se pronaći i najčešća pitanja sa odgovorima.Unaprijed Vam zahvaljujemo i stojimo Vam na raspolaganju za sve daljnje informacije.
S poštovanjem,Zamjena direktorice Turističkog ureda TZVO:

Alenka Spoja

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se